home

OKOLJE MARIBOR

Labodja družina na Lentu


četrtek, 26. 05. 2022 | Okolje

Na pobudo občanke je bila v okviru participativnega proračuna predlagana izvedba gnezdišč za labode ob reki Dravi.

S predlagateljico pobude, člani DOPPS in Srednjo lesarsko šolo smo se dogovorili o načinu izvedbe projekta. Nato smo čakali, da narava opravi svoje. Ob koncu meseca marca smo opazili prve poskuse gradnje gnezd labodov grbcev.  Velika gnezda si labodi pripravijo iz okoliškega rastlinja in ga obložijo s perjem, ki si ga samica puli iz trebušnega dela.  V začetku aprila smo na treh lokacijah med Lentom in Koblarjevim zalivom postavili premične  zaščitne ograjice, ki so v času gnezdenja varovale gnezdeče labode pred plenilci, motnjami s strani ljudi in drugimi grožnjami. Samice labodov navadno znesejo 5-7 sivozelenih jajc, ki jih valijo dobrih 5 tednov, v tem času jih samci hranijo in varujejo.

Sredi maja smo na Dravi pri Lentu lahko opazili družinico s prikupnimi puhastimi sivkastimi mladiči (begavci). Za mladiče skrbita oba starša, ki se ju mladiči tesno držijo. Le občasno se v raziskovanju in iskanju novih izkušenj od staršev oddaljijo za največ meter ali dva nato pa se brž vrnejo k staršem. Mladiči labodov  takoj po izvalitvi zapustijo gnezdo in se preselijo v vodo vendar se še dober teden vračajo vanj preden ga dokončno zapustijo. Zato bomo z odstranitvijo ograjic počakali do konca meseca maja. Pari labodov mesta gnezdenja ponovno uporabljajo več let in upamo, da bomo naslednje leto lahko ponovno spremljali novo družino.

Ker labodje družine sedaj potrebujejo predvsem mir nagovarjamo občane, da se jim ne približujte, jih ne vznemirjate in ne hranite z neprimerno hrano. Živali si svojo najljubšo in zanje primerno hrano poiščejo v naravi, kruh in ostala človeška hrana zanje niso ustrezni. Marsikdo tudi ne ve, da je hranjenje prostoživečih živali na javnih površinah prepovedano in kaznivo. Hranjenje s kruhom vpliva na dnevno dinamiko hranjenja, telesno stanje ptic in vedenje. Labodi pri tem prilagajajo vedenje intenzivnosti hranjenja, postanejo bolj agresivni in razvijejo novo vrsto vedenja – prosjačenje za kruh.

Letošnjim mladičem želimo, da  iz Andersenovih »grdih malih račkov« uspešno odrastejo v čudovite snežno bele labode. 

Foto: SSVO