home

OKOLJE MARIBOR

Usposabljanje in spodbujanje sodelovanja za trajnostno ravnanje z odpadki na območju Mestne občine Maribor


sreda, 17. 11. 2021 | Okolje

Mednarodni institut za implementacijo trajnostnega razvoja vabi na 2-dnevno izobraževalno delavnico z naslovom: Usposabljanje in spodbujanje sodelovanja za trajnostno ravnanje z odpadki na območju Mestne občine Maribor.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo letos potekal med 20. in 28. novembrom in predstavlja največjo vseevropsko pobudo za spodbujanje izvajanja enotedenskih akcij ozaveščanja o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki.

Trajnosten odnos do okolja postaja vse pomembnejši cilj in koncepti krožnega gospodarstva (KG), ki spodbujajo t.i. zapiranje zank, kar se odraža v zmanjšani porabi primarnih surovin ter obenem tudi manjši količini odpadkov. Obenem približajo doseganja vizije ničelnih odpadkov (NO) in predstavljajo inovativne pristope, s katerimi se moramo odzivati na izzive ravnanja z odpadki. To ne obsega le posameznih gospodinjstev, temveč je načela potrebno vpeljevati tudi v javnih in zasebnih institucijah, podjetjih ter na ravni celotnih mest. Vendar pa je odgovoren odnos do okolja, trajnostno upravljanje z odpadki ter vsakodnevna uporaba načel krožnega gospodarstva v splošnem in na ravni posameznikov še vedno premalo prepoznana in posledično tudi slabše uporabljana.

2-dnevna izobraževalna delavnica z naslovom Usposabljanje in spodbujanje sodelovanja za trajnostno ravnanje z odpadki na območju Mestne občine Maribor bo potekala 23. in 24. novembra 2021 ob 17. uri, online/ na MKC Maribor (Ob železnici 16) – odvisno od trenutnih epidemioloških razmer v obliki enodnevnega dogodka, v dveh ponovitvah. Prijave zbiramo na eva@miitr.eu do zapolnitve prostih mest. Vabljeni ste vsi zainteresirani deležniki, saj so odpadki skupni vsem, trajnostno ravnanje z njimi pa postaja vse pomembnejše, tudi konkurenčna prednost mest in regij. Dogodek je tako namenjen prebivalcem Mestne občine Maribor, mladim, lokalnim podjetjem in zaposlenim, javnim institucijam ter nevladnim organizacijam, odločevalcem.

Vsebina dogodka bo predstavljena skozi 4 ključne sklope: a) odnos do okolja: posameznik in organizacija, b) odpadek kot inovativna rešitev, c) koncepti krožnega gospodarstva v praksi, d) EU smernice, evropski zeleni dogovor ter trajnostni razvoj do 2030.

Dogodek sofnancira Mestna občina Maribor (Javni razpis za sofinanciranje projektov na področju varstva okolja in ohranjanja narave v Mestni občini Maribor za leto 2021).