home

OKOLJE

Učimo se z gozdom - gozd je modrost!


četrtek, 21. 03. 2019 | Okolje

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2012 razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov, dan promocije gozdov in ozaveščanja o pomenu in nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov. Letošnja tema mednarodnega dneva gozdov se dotika učenja, izobraževanja ter gozdov in njihove neločljive povezanosti, v Sloveniji pa Mednarodni dan gozdov poteka pod sloganom: ""

Spoznavanje in razumevanje gozdov v zgodnjem otroštvu je ključnega pomena za ohranjanje narave in naravnih virov za prihodnje generacije. Gozdovi nam nudijo in dolgoročno ohranjajo čist zrak, tla in vodo ter igrajo ključno vlogo pri reševanju največjih izzivov, s katerimi se soočamo. V mestih živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, do leta 2050 pa se bo po predvidevanjih ta delež povišal na 70 odstotkov. Otroci in odrasli smo vse manj povezani z naravo in vedno manj razumemo vlogo in pomen gozdov ter sonaravnega gospodarjenja z njimi za zdravo in trajnostno družbo, zato je ključnega pomena, da gozdove in njihove vloge spoznamo in se z njimi zbližamo že v zgodnjem otroštvu.

Osrednji dogodek ob Mednarodnem dnevu gozdov 2019 bo potekal 21. marca v Mestnem gozdu Celje, kjer se bodo srečali šolarji, predstavniki medijev in strokovnjaki s področja učenja in izobraževanja v gozdu. Druženje bodo začeli z vodenim sprehodom po Mestnem gozdu Celje, nato pa bodo obiskali leseni amfiteater in drevesno hišo, kjer bo potekal pogovor na temo: »Učimo se z gozdovi – Gozd je modrost!«. Po pogovoru bosta sledila pogostitev v drevesni hiši in praktični prikaz slovenskega gospodarjenja z gozdom. Hkrati z ostalimi aktivnostmi bodo v gozdu potekale aktivnosti gozdne pedagogike za učence osnovnih šol.

(Vir: Zavod za gozdove Slovenije)

Več informacij lahko preberete tukaj.