home

OKOLJE MARIBOR

Nadloga v poletnih mesecih – komarji


sreda, 04. 08. 2021 | Okolje

Najbrž za ta praznik še niste slišali, vendar je 20. avgust dan posvečen komarjem. Na ta dan se spomnimo britanskega zdravnika Ronalda Rossa, ki je na koncu 19. stoletja ugotovil, da komarji ženskega spola pravzaprav razširjajo malarijo med ljudmi.

Na svetu poznamo več kot 3500 vrst komarjev. V Sloveniji sta najpogostejši vrsti navadni komar, ki je aktiven v mraku in tigrasti komar, ki je v Evropi bil prvič opažen 1997 in je aktiven podnevi. Slednji predstavlja še posebne težave, saj je za njegov razvoj dovolj le en deci stoječe vode, v katerem se lahko razvije več sto osebkov. Pri tigrastih komarjih razvoj od jajčeca do odraslega komarja poleti traja 6 do 8 dni. Samica komarja lahko v življenju odloži od 150 do 250 jajčec, ki so velika 0,5 milimetra. Za razvoj jajčec samica potrebuje obrok krvi, ki ji zagotovi zadostno količino beljakovin. Pojavlja se predvsem v mestih in krajih kjer nima plenilcev, kot so kačji pastirji, netopirji, ptiči, žabe…

Kako se lahko zaščitimo?

Najboljša preventiva pred komarji je odstranitev stoječe vode iz svojega okolja in s tem zmanjšanje možnosti za razmnoževanje komarjev, saj le ti za razvoj potrebujejo stoječo vodo. Zato vam predlagamo, da ste pozorni na območja s stoječo vodo in redno izpraznite ali zaprete posode za zalivanje in izpraznite podstavke za rože. Iz svojega zunanjega okolja odstranite predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače, …. Pravilno odlagajte odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujte bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajte zelene površine.