home

OKOLJE MARIBOR

Pomagali smo dvoživkam pri Treh ribnikih


ponedeljek, 10. 05. 2021 | Okolje

Akcijo ocenjujemo kot uspešno!

V začetku pomladi, ko nastopijo višje temperature in se zemlja dovolj ogreje, se začne obdobje selitve od prezimovališč v gozdu do vodne površine, kjer se dvoživke razmnožujejo in odložijo skupek jajc, imenovan mrest. Žal jim pot pogosto prekrižajo ceste, zaradi česar na takšnih točkah prihaja do množičnih povozov. Ena izmed teh točk se nahaja pri Treh ribnikih v Mariboru.

Od 22.2.-16.4. so člani Društva študentov naravoslovja v sodelovanju s Skupno služba varstva okolja Skupne občinske uprava Maribor izvedli akcijo »Pomagajmo dvoživkam pri Treh ribnikih v Mariboru«. Prostovoljci so skupno prenesli 1117 dvoživk, od tega 1071 krastač (Bufo bufo), 26 sekulj (Rana temporaria) in 20 rosnic (Rana dalmatina). Popisanih je bilo 67 povoženih dvoživk.

Naj poudarimo, da so prav vse v Sloveniji živeče dvoživke ogrožene in zato zavarovane. So tudi pomemben pokazatelj okoljskih sprememb, tako na kopnem kot v vodi. Največje grožnje jim predstavljajo prekinjanje selitvenih poti s cestami, tujerodne vrste rib v ribnikih in onesnaževanje voda.

Akcijo ocenjujemo kot uspešno, saj smo z vsakdanjo prisotnostjo na terenu uspeli zmanjšati število povoženih živali.

Društvo študentov naravoslovja in Skupna služba varstva okolja