home

OKOLJE MARIBOR

MEDNARODNI DAN GORA


petek, 11. 12. 2020 | Okolje

Gorska območja predstavljajo izjemno biotsko raznovrstnost. Ohranimo jo!

Vir: http://www.fao.org

Generalna skupščina Združenih narodov nas ob mednarodnem dnevu gora nagovarja s vprašanji:

Kje najdemo kar polovico vročih točk biotske pestrosti?

Kje uspeva na tisoče sort sadja, zelenjave, žit, stročnic, semen, oreškov in kje najdemo številne pasme živali, različne žuželke in glive?

Kje raste kar tretjina vseh rastlinskih vrst?

Odgovor je preprost: v gorah! 

Mednarodni dan gora je letos usmerjen v prepoznavanje pomena biotske raznovrstnosti gorskih območij. Slednja predstavljajo okoli 27 odstotkov kopnega dela našega planeta in so pomembne z različnih vidikov. So vir zalog pitne vode, ne le za prebivalce gorskih območij ampak tudi za mnoge, ki bivajo v nižje ležečih krajih. Predstavljajo kar polovico vročih točk biotske pestrosti in so dom rastlinskim in živalskim vrstam, ki so prilagojene posebnim geografskim razmeram. Gorski svet ne daje zavetja le rastlinskim in živalskim vrstam, pač pa v njem bivajo tudi ljudje.

Grožnjo biotske pestrosti v gorah po besedah Irene Mrak, podpredsednice PZS predstavlja še vedno človek, vse bolj pa nanje vplivajo tudi podnebne spremembe. Zlasti višje temperature omogočajo, da se posamezne rastlinske vrste širijo na nadmorske višine, kjer jih prej ni bilo. Tudi obisk gora je vse bolj množičen. Ob tem neposredno in posredno vplivamo na rastline in živali. Več ljudi v gorah na žalost pomeni tudi več smeti in onesnaževanje gorskega območja.

Vpliv podnebnih sprememb v Alpah prikazuje povprečna temperatura zraka, ki je narasla za 2 stopinji Celzija. Dvig temperatur sega čedalje globlje v tla, tudi v najvišjih delih visokogorij je opaziti krčenje območij stalno zamrznjenih tal. Število dni s snežno odejo se je prav tako zmanjšalo za mesec do dva. Pogostejši so tudi vremenski ekstremi, katerih posledice so v razgibanih hribovitih in goratih pokrajinah še bolj izrazite.

Pomen narave in biotske pestrosti je potrebno predstaviti širši javnosti, saj je popularizacija varstva narave ključna pri doseganju boljših ciljev s področja ohranjanja biotske pestrosti. Vpliv podnebnih sprememb, pa kliče po hitrem sprejetju ukrepov za blaženje in prilagajanje nanje.

Danes se lahko pridružite virtualnemu posvetu med 14:30 – 16:30 na dostopno na tej povezavi. 

Priporočamo vam tudi ogled video vsebine, ki je nastala ob letošnjem letu gora!