home

OKOLJE MARIBOR

Priporočila za hranjenje prostoživečih ptic


sreda, 09. 12. 2020 | Okolje

Ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane

Hranjenje ptic je med prebivalstvom zelo razširjeno in priljubljeno. Ob vremenskih ekstremih (ekstremen mraz in debela snežna odeja) se ptice približajo naseljem, zasledujejo hrano in iščejo primerne pogoje za preživetje zime. Kadar imajo ptice na voljo veliko naravne hrane se običajno ne zbirajo na krmilnicah. Koristni nasveti o hranjenju ptic so dostopni tudi na strani DOPPSA.

Pri hranjenju ptic moramo biti pozorni na izbiro hrane, postavitev krmišč in higieno krmišč. Hranjenje vodnih ptic (gosi, race, labodi, galebi, tukalice) je odsvetovano. Tudi hranjenje ptic pevk lahko ima negativne posledice. Ob nepravilni postavitvi krmilnice se lahko poveča plenjenje ptic (mačke). Na območju hranjenja se ptice zadržujejo v skupinah in ob neprimerni higieni krmišča se poveča možnost za okužbe in prenos povzročiteljev bolezni pri pticah. Priporočljivo je, da se ljudje ne zadržujejo na območjih kontaminiranih z iztrebki prostoživečih ptic in v nasprotnem primeru poskrbijo za higieno.

Kaj hranimo?

DOPPS v priporočilih za hranjenje prostoživečih ptic sporoča, da jenajprimernejši način hranjena ptic naraven. To pomeni, da posadimo primerne »plodonosne« avtohtone drevesne in grmovne vrste (šipek, robida, malina, črni trn, glog, mokovec, brek, skorš, črni bezeg, rdeči in rumeni dren, jerebika, dobrovita, ognjeni trn, bršljan, divja trta in druge). Plodovi teh vrst bodo hrana za ptice še dolgo v zimo, hkrati pa bodo grmovni pasovi spomladi za mnoge vrste ptic ustrezno gnezdišče. Če pa vseeno želimo postaviti krmilnico, pa lahko v njo nasujemo sončnična semena, semena prosa, konoplje, ovsa in buč ter različne oreščke (nesoljene)

Pozor!

·         -Ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane.

·        - Pri izbiri mešanice za hrano ptic pazimo, da uporabimo takšno, ki ne vsebuje ambrozije, katere seme je včasih pomešano med sončnično seme. Ambrozija je invazivna tujerodna rastlina in zelo trdovratna za odstranjevanje.

Kam namestimo krmilnico?

Najbolje je, da krmilnico postavimo v bližino dreves in grmov, pri tem pa pazimo, da je ne dosežejo plenilci kot so mačke.

Pozor!

Krmilnico moramo redno preverjati in čistiti, ter v njo nastaviti zadostne količine svežo hrano.

Katere ptice so najštevilčnejše?

Preverite koliko ptic poznate in katere so okoli nas na tej povezavi. Najštevilčnejši so domači vrabci, domači golobi, sive vrane in poljski vrabci. Če dobro pogledamo, pa lahko opazimo tudi siničke in plavčke!

Ne preganjajmo ptic! Raje jih opazujmo!