home

OKOLJE MARIBOR

KAKŠNO BOŽIČNO SMREČICO BOMO IMELI LETOS?


ponedeljek, 11. 12. 2023 | Okolje

Razmislimo, kakšno smrečico želimo; ozrimo se po sodobnih in trajnostnih

Sicer imamo še kar nekaj dni časa do tistih pravih praznikov, pa vendar je gotovo primeren čas za razmislek, kakšno smrečico bi postavili letos. Izbira pravih in umetnih drevesc je ogromna, so pa tudi še druge oblike, ki so nekoliko bolj sodobne, kljub temu pa enako praznične.

Umetna drevesca so sicer trajna, vendar se moramo zavedati, da so umetna drevesca običajno izdelana iz ene izmed dveh vrst plastike: PVC ali PE. Večina vrst plastike se izdeluje iz surove nafte in v postopkih, ki zahtevajo ogromno porabo energije in vode. Plastiko je mogoče reciklirati, vendar je različne snovi potrebno ločevati in zahtevajo različne postopke. Racikliranje je zato zahtevno in drago. Zaradi različnih materialov, tehnoloških postopkov, ločevanja, recikliranja in transporta imajo velik ogljični odtis.

Naravne smrečice s svojim značilnim vonjem gozda dajejo praznikom poseben čar. Okrasne smrečice običajno posekajo premišljeno, predvsem tam, kjer je podrasti preveč in to ugodno vpliva na rast gozda. Ta drevesca imajo najmanjši ogljični odtis, lahko jih kupimo posekana ali posajena v loncih, s čimer se izognemo neželjenemu odpadanju iglic. Kasneje lahko tako drevesce posadimo v lastnem vrtu. Ne kupujmo drevesc, ki so brez oznake ali gojenih tujerodnih vrst (npr. kavkaška, sibirska smreka), saj te lahko, če jih po uporabi odložimo v gozd, ogrožajo zdravje naših gozdov (bolezni, škodljivci).

Živa, posajena drevesca, si za čas praznikov lahko tudi izposodimo in jih kasneje vrnemo. Na spletni strani www.zeleno-drevo.si,  lahko drevo izberete in naročite, pripeljejo vam ga na dom in tudi odpeljejo. Edina vaša naloga je, da ga v času uporabe redno zalivate.

Če pa ne želimo niti umetnega niti naravnega božičnega drevesca, pa lahko damo prosto pot svoji iznajdljivosti in uporabimo materiale, ki so naravni, trajnostni in jih lahko prav tako uporabimo večkrat. Drevesca lahko oblikujemo v sodobnih oblikah, pri čemer lahko uporabimo, les, papir, blago, kovino in druge materiale, ki jih oblikujemo v silhueto drevesca. Sami lahko izdelamo tudi okraske iz različnih materialov, pri čemer lahko pomagajo vsi člani družine. Tako »drevesce« bo unikatno, edinstveno, ustvarjalno in nič manj praznično, saj bomo vanj vložili še del sebe.

       

Vir fotografij:  svetdreves.si in bozicnadrevesa.si

Kakorkoli, izbira je sicer vaša, priporočamo pa, da izberete tisto, ki govori v prid okolju. Morda bi pa letos vendarle razmislili o nekoliko drugačnem, bolj trajnostnem, nekoliko posebnem in unikatnem drevescu, ki ga izdelate sami. Pustite domišljiji in ustvarjalnemu duhu prosto pot.