home

OKOLJE MARIBOR

Varčujmo pri nakupu nagrobnih sveč, tudi okolje nam bo hvaležno


petek, 27. 10. 2023 | Okolje

Za 1. november še vedno prižgemo veliko sveč, ki na koncu postanejo odpadek.

Tradicijo prižiganja sveč v spomin pokojnikom v obsegu, ki odstopa od povprečja Evropske unije, poznajo še v Avstriji, Hrvaški, Poljski in na Portugalskem. Pri nakupu sveče, kot simbola spomina in spoštovanja do pokojnih, pogosto niti ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa, prej ali slej končal med odpadki.

V Sloveniji smo v letu 2021 kupili 4067 ton nagrobnih sveč. Če upoštevamo podatek o povprečni teži nove sveče (430 gramov) smo kupili 9,45 milijona sveč oziroma 4,48 sveče na prebivalca. Večina sveč je sestavljenih iz voska (naftni derivati), plastike in kovinskih delov, ki jih je v tako velikih količinah skoraj nemogoče predelati.

Količino odpadkov se da zmanjšati s preprostimi ukrepi, ki jih lahko izvajamo v vsakdanjem življenju. To je mogoče narediti že tako, da ne nakupujemo stvari, ki jih nujno ne potrebujemo ali ki imajo kratko življenjsko dobo oz. ne kupujemo izdelkov v velikih količinah, če to ni potrebno (kot je to v primeru nagrobnih sveč). 

Odpadne nagrobne sveče same po sebi niso nevaren odpadek. Ko sveče »odslužijo« svojemu namenu,  vendarle onesnažujejo in obremenjujejo naše okolje, četudi končajo v procesu recikliranja. Ravnanje s svečami v Sloveniji je urejeno tako, da skrb za predelavo zbranih sveč prevzemajo osebe, ki so sveče dale na slovenski trg (proizvajalci, uvozniki, trgovci). Ti so združeni v 4 skupne načrte ravnanja s svečami, tako da nosilec skupnega načrta uredi vse potrebno, da lahko zbiralec sveč le te prevzame in jih odda v predelavo. Končni cilj predelave sveč, ki so jih zbiralci oddali podjetju za predelavo, je pridobitev sekundarnih surovin, kot so parafin, PVC, kovine, steklo in druge vrste plastike, ki večinoma nadaljujejo svojo pot v ponovni proces novih proizvodov. Ob tem seveda ne gre pozabiti, da noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati. Prav tako je zelo pomembno, da odpadne sveče odložimo v posebne za to namenjene zabojnike. Je pa spodbudno, da vsako leto bolj trajnostno razmišljamo kot družba, saj se količine odpadnih sveč vseeno zmanjšujejo.

Ob spoštovanju tradicije prižiganja sveč na grobovih naj nas vodi misel  "prižgimo kakšno svečko manj" in se spomnimo svojih preminulih na drugačen način: lahko poslikate kamenček in ga odložite na grob, prižgete virtualno svečko ali poiščete kakšno drugo, okolju prijaznejšo alternativo. Zagotovo je v teh dneh bolj pomembno naše druženje v krogu družine ali z znanci in prijatelji, s katerimi skupaj obujamo spomine.


Vir: freeimages.com

Viri:
svecamanj.si 
gov.si