home

OKOLJE MARIBOR

Zadnji čas za odstranitev ambrozije


petek, 21. 07. 2023 | Okolje

Rastline ambrozije še ne cvetijo, zato nevarnosti za izpostavljenost cvetnemu prahu ni, so pa že dovolj razvite, da jih lahko prepoznamo.

Ambrozija/pelinolistna ambrozija ali žvrklja(Ambrosia artemisiifolia) in druge neofitne vrste iz rodu Ambrosia so v Sloveniji zelo razširjene - rastejo ob cestah, kot plevel na njivah in vrtovih ter na degradiranih površinah. Za njih je značilno, da jih težko prepoznamo. V pomoč je lahko zgibanka, ki jo je izdala Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Cvetijo pozno (avgusta, septembra), pelod se razširja z vetrom in je zelo alergen. Rastline imajo številna semena, ki so dolgoživa. Ker se nahajajo tudi v mešanici semen za krmljenje ptic, te škodljive rastline pogosto rastejo okrog krmilnic.

Foto: Peter Skoberne, vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor

 

Lastniki zemljišč morajo obvezno ukrepati

Vrste iz rodu Ambrosia so edine škodljive rastline, za katere se morajo obvezno izvajati fitosanitarni ukrepi. Lastnik zemljišča mora rastline odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več ter opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč do konca septembra. Ker se po košnji hitro obrašča, je potrebno ukrepe zatiranja izvajati celo rastno dobo, da preprečimo širjenje s tvorbo novih semen.

Skladno z  Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia se odstranitev izvede na stroške imetnika zemljišča.

Postopki odstranitve, kot jih priporoča Ministrstvo za naravne vire in prostor:

  • ročno puljenje, prekopavanje, ožiganje s plamenom;
  • košnja ali mulčenje na višino 2 cm tik pred cvetenjem (kombinirati s prekopavanjem ali ožiganjem in/ali herbicidi);
  • večkratna košnja in vsejavanje trave;
  • površine z večletno vegetacijo kosimo ali ožigamo enkrat letno, preden se vegetacija strne;
  • v senci ali gostem posevku žvrklja oslabi;
  • kombinirati mehanske in kemične ukrepe.

 

Pred odstranjevanjem se zaščitimo

V primeru ročnega odstranjevanja je priporočljivo, da se zaščitite z rokavicami in oblačili, ki preprečijo stik rastlin s kožo. Če rastlina cveti, naj jo otroci ne odstranjujejo, odrasli pa z dodatno zaščito z očali in masko. Najprimernejši čas v dnevu za odstranitev je popoldan.

Spremljanje napovedi cvetenja

Svetujemo spremljanje napovedi o obremenjenosti zraka s cvetnim prahom, ki jo tedensko pripravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Podatki so vključeni tudi v biovremensko napoved, ki jo dnevno pripravlja Agencija RS za okolje.

Povezava do lanske novice na spletni strani SSVO (še več o sami rastlini) je na voljo tukaj.

 

Viri: