home

OKOLJE MARIBOR

MERJENJE KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA V MARIBORU


ponedeljek, 17. 07. 2023 | Okolje

Kljub uradni začasni prekinitvi monitoringa s strani MOM s 1. 7. 2023, je NLZOH z arhiviranjem podatkov omogočil, da se stanje kakovosti zraka lahko spremlja še naprej.

Mestna občina Maribor je zaradi trenutne finančne situacije morala s 1. 7. 2023 prekiniti monitoring kakovosti zunanjega zraka v občinski merilni mreži na lokacijah Krekova/Tyrševa, Radvanje, Tezno, Pobrežje in Pohorje. Ob tej situaciji bi pogodbeni izvajalec meritev, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), prekinil z merjenjem, podatki na spletni strani maribor.okolje.si pa se ne bi več posodabljali in bili javnosti na razpolago.

V občini Maribor se meritve izvajajo že od leta 1978 in so glede analize podatkov in morebitnih simulacij zelo pomembne. Prekinitev merjenja bi pomenila nepopolne in nezanesljive podatke, prav tako bi bila prekinjena več desetletna kontinuiteta. Občani bi ostali brez podatkov, ki so ob določenih prekoračitvah koncentracij onesnaževal (npr. ozon poleti, PM10 pozimi) zelo pomembni za njihovo zdravje.

Iz tega razloga se je NLZOH odločil in seznanil občino, da z merjenjem kakovosti zraka nadaljuje, Mestna občina Maribor pa bo uradno vzpostavila nadaljevanje monitoringa takoj, ko bodo za to podane finančne zmožnosti (podpis aneksa k pogodbi). Tako so podatki o meritvah na avtomatskih postajah (Tezno, Pohorje, Krekova/Tyrševa) na spletni strani maribor.okolje.si še vedno vidni, ažurni in verodostojni.

Mestna občina Maribor se zahvaljuje Nacionalnemu laboratorij za zdravje, okolje in hrano za njihov doprinos k spremljanju stanja okolja v mestu ter seznanjanje občanov s podatki v tem prehodnem obdobju.

Z željo, da bo začasna prekinitev merjenja čim krajša, prosimo javnost za razumevanje.