home

OKOLJE MARIBOR

Akcija izlova večjih rib


sreda, 28. 06. 2023 | Okolje

V naslednjih dneh bodo ribiči iz dveh ribnikov v Mestnem parku poskušali izloviti čim več večjih primerkov krapov.

Obveščamo vas, da bo imela Ribiška družina Maribor predvidoma od srede, 28.6. do petka, 30.6. akcijo izlova večjih primerkov rib iz 1. in 2. ribnika v Mestnem parku. To sta ribnik pri arkadah in ribnik z otokom, ki se nahajata na koncu promenade ob poti do Ribniškega sela. 

Namen akcije je, da se biomasa rib v obeh ribnikih zmanjša. Na ta način si želimo preprečiti morebitne pogine rib v poletnem času. Izlov bodo izvedli s trnkarjenjem. Ujete krape bodo prestavili v ribolovne revirje, kjer je poribljavanje s krapi dovoljeno.

Hkrati pozivamo vse občane, da naj ne mečejo v ribnike odpadne hrane, ki tam gnije, posledično pa se porablja kisik. Vodni organizmi so poleti pogosto soočeni s pomanjkanjem kisika v vodi, kar lahko vodi v masovne pogine.

Prav tako nikakor v ribnike ne sodijo akvarijske ribe in želve, ki se jih občani doma naveličajo. S tem namreč lahko povzročijo veliko škodo vodnemu ekosistemu.

Akcija bo potekala v skladu s strokovnimi smernicami Zavoda za ribištvo Slovenije in soglasjem Zavoda RS za varstvo narave.