home

OKOLJE MARIBOR

7. september - Mednarodni dan čistega zraka za modro nebo


sreda, 07. 09. 2022 | Okolje

Zavedajmo se pomena čistega zraka

Danes 7. septembra obeležujemo mednarodni dan čistega zraka za modro nebo, ki poudarja pomen čistega zraka ter nujnost ukrepanja za izboljšanje kakovosti zraka in zaščito zdravja ljudi.

Letošnji slogan je Zrak, ki si ga delimo. Osredotoča se na čezmejno naravo onesnaževanja zraka, hkrati pa poudarja potrebo po skupni odgovornosti z globalnim, regionalnim in lokalnim sodelovanjem.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) danes onesnažen zrak diha 99 % sveta. Za največje okoljsko tveganje za zdravje ljudi velja prav onesnaženost zraka, letno pa povzroči sedem milijonov prezgodnjih smrti. Onesnaženost zraka je globalna težava, ki vpliva na zdravje ljudi, zdravje planetov in podnebne spremembe.

Več o letošnjem mednarodnem dnevu najdete na uradni strani United Nations.

Mestna občina Maribor, v skladu z veljavno zakonodajo, zagotavlja skupaj z nekaterimi sosednjimi občinami podrobnejši monitoring stanja okolja z meritvami kakovosti zunanjega zraka. V Mariboru izvajamo meritve zraka od leta 1978, merilna mreža pa se sproti dopolnjuje, prav tako obseg meritev onesnaževal. V sosednjih občinah se meritve izvajajo še v Rušah in Miklavžu na Dravskem polju.

Določena onesnaževala (PM10, PM2,5, ozon, težke kovine, benzen, dušikovi oksidi, ogljikov monoksid, PAH in temperatura) se v okviru državne merilne mreže spremljajo na merilnih postajah Center in Vrbanski plato, medtem ko to mrežo dopolnjuje še merilna mreža Maribora in sosednjih občin z merilnimi postajami na Teznem, Pohorju, Radvanju in na Krekovi/Tyrševi. Na slednji so bile v času izvajanja projekta PMInter vzpostavljene dodatne meritve PM01 in črnega ogljika.

Iz posnetka stanja, ki je dostopno na okoljskih spletni strani (Zrak - Maribor.si) je iz vseh poročil in podatkov iz rednih meritev razvidno, da se koncentracije skoraj vseh onesnaževal na območju Maribora znižujejo. Vendar pa slab zrak občasno še vedno predstavlja grožnjo za naše zdravje (prekomerna preseganja PM10 delcev v zimskem času in preseganja O3 v poletnem času, industrijski onesnaževalci, naravne nesreče). Z naraščanjem prometa se zvišujejo izpušni plini in z njimi povezana onesnaževala. V zimskem času pa k onesnaženosti veliko prispevajo individualna kurišča, predvsem zastarele kurilne naprave in nepravilno kurjenje.

Skupna služba varstva okolja objavlja aktualne podatke o stanju okolja, med drugim tudi o kakovosti zunanjega zraka, še na interaktivni karti Maribor – okolje in zdravje (Informacijski sistem za spremljanje okoljsko zdravstvenih podatkov in iz njih razvitih kazalcev (maribor.si).

Mestna občina Maribor je s številnimi preteklimi ukrepi veliko pripomogla k zmanjšanju onesnaženja zraka. Zagotovo bo z nadaljnjim izvajanjem večine teh še naprej uspešna. Mnogi ukrepi so zajeti tudi v  najpomembnejših občinskih strategijah (LEPK, OPVO, CPSM.).