home

OKOLJE MARIBOR

Javna obravnava osnutkov območnega gozdnogospodarskega in lovsko upravljavskih načrtov v OE Maribor


četrtek, 01. 09. 2022 | Okolje

Zadnji dan za oddajo predlogov in pripomb je 2. september 2022

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je, skladno s 14. členom Zakona o gozdovih, dne 26. julija 2022 predal v javno obravnavo osnutke območnih gozdnogospodarskih načrtov (GGN) ter hkrati lovsko upravljavskih načrtov (LUN). Javna razgrnitevosnutkov dokumentov traja od 26. julija do vključno 2. septembra 2022. V tem času si celotno gradivo tudi za gozdno gospodarsko območje (GGO) Maribor še vedno lahko ogledate v prostorih Zavoda za gozdove Slovenije, Krajevne enote Maribor, Tyrševa 15, 2000 Maribor ali na osrednji spletni strani ZGS (link v zaključku tega sporočila).

V Kulturnem domu Kamnica je v sredo, 31. 8. 2022 potekala javna obravnava za 10-letne GGN in LUN območij 2021-2030, ki sodijo v ZGS-Območno enoto Maribor in okoljskih poročil z dodatki za varovana območja narave za 14 GGN GGO in 15 LUN.

Po uvodnem pozdravu vodje območne enote Maribor mag. Jožefa Mrakiča, je vodja odseka za načrtovanje in razvoj gozdov dr. Mateja Cojzer predstavila postopek izdelave in sprejemanja GGN GGO in LUN ter predstavila GGN GGO Maribor in njegove ključne doprinose. Predstavnik skupine pripravljavcev okoljskega poročila mag. Matjaž Guček je nato predstavil vsebino okoljskega poročila in dodatka za GGN GGO čemur je sledil prvi del razprave na vsebino osnutka GGN GGO Maribor.

Sodelavec s področja lovsko upravljavskega načrtovanja Izidor Cojzer je predstavil LUN za Slovensko goriško ter Ptujsko-Ormoško lovsko upravljavska območja. Predstavnik skupine pripravljalcev okoljskega poročila dr. Matija Stergar je nato še predstavil vsebino okoljskega poročila in dodatka za LUN čemur je sledil drugi del razprave na vsebino osnutka LUN omenjenih območij.

 

Na javni obravnavi so lahko lastniki gozdov in zainteresirane fizične ter pravne osebe podajali predloge in pripombe na osnutek vseh dokumentov. Zanimanje za javno obravnavo ter podajanje pripomb je bilo precejšnje. Poleg lastnikov gozdov so se je udeležili tudi  predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ZGS, SiDG, KGZ Maribor, ZRSVN, SOUM SSVO in drugi.

 

Predloge in pripombe lahko javnost še vedno odda do 2. septembra 2022 na spletni strani  ZGS.