home

OKOLJE MARIBOR

40 let Rozkine gozdne učne poti Bolfenk-Razglednik


ponedeljek, 27. 06. 2022 | Okolje

Dotrajana gozdna učna pot od Bolfenka do Razglednika je obnovljena in obogatena z novimi vsebinami.

Pot je bila speljana leta 1981 pod idejnim vodstvom dipl. inž. gozdarstva Rozke Debevec-Lesjak. V njen spomin so leta 1995 pot poimenovali »Rozkina gozdna učna pot Bolfenk-Razglednik«.

40 let po ureditvi prve poti, se je v letu 2021 Podravsko gozdarsko društvo v sodelovanju z gobarskim društvom Lisička in Mestno občino Maribor, ki je financirala projekt obnove dotrajane poti, lotilo obnove Rozkine gozdne učne poti, ki se je zaključila letos v mesecu juniju.

Nezahtevna pot, na kateri obiskovalci spoznajo bogastvo pohorskega gozda, njegovo rast, razvoj in pomen, hkrati pa se seznanijo z delom gozdarjev, je dolga 3 kilometre in je speljana krožno. Vodi nas od zgornje postaje žičnice proti cerkvi sv. Bolfenka, nato po severnem pobočju na Razglednik, od koder se spusti na južno stran proti Železničarskemu domu in nato po sprehajalni poti nazaj do Bolfenka. Utrjena in označena pot  nas vodi mimo sedmih informativnih tabel. Znak poti sta smreka in rumeno-modra markacija na belem pravokotniku ali samo rumeno-modra markacija, v pomoč pa so nam tudi tablice z usmerjevalnimi rjavimi puščicami.

     

         

  

Foto:SSVO

Vabimo vas, da se sprehodite po opisani poti, pobožate vejice smrek in jelk, poduhate mravljišče, poiščete gobico ali kamen kremen iz katerega so izdelovali steklo ali pa skozi kukalo opazujete 170 let staro Trbisovo jelko.