home

OKOLJE MARIBOR

Čistilna akcija Maribor 2022


četrtek, 17. 03. 2022 | Okolje

Mestna občina Maribor v okviru projekta Izboljšajmo Maribor četrto leto zapored organizira veliko občinsko čistilno akcijo Moji odpadki, moja skrb 2022.

Letos jo bomo izvedli v kar šestih terminih. Najprej bomo poskrbeli za naše vode, in sicer 19. in 26. marca, ko bomo najprej čistili Dravo in nabrežje med Koblarjevim zalivom in dvoetažnim mostom, prihodnjo soboto pa še Radvanjski, Pekrski in Stražunski potok.

Velika čistilna akcija, ko bomo pobirali odpadke v naravi, pa bo potekala 2. aprila na levem in 9. aprila na desnem bregu Drave. Tako bomo pokrili vse naše mestne četrti in krajevne skupnosti. V okviru akcije bomo poskrbeli tudi za odstranitev bele omele na drevesih funkcionalnih zemljišč blokov.

Termina velike čistilne akcije in lokacije:
2. april: mestne četrti in krajevne skupnosti na levem bregu Drave: MČ Ivan Cankar, Center, Koroška vrata ter KS Kamnica, Bresternica-Gaj in Malečnik-Ruperče
9. april: mestne četrti in krajevne skupnosti na desnem bregu Drave: MČ Pobrežje, MČ Tezno, MČ Nova vas, MČ Tabor, MČ Magdalena, MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci, MČ Pobrežje , MČ Tezno, KS Pekre, KS Limbuš, MČ Studenci, MČ Radvanje, KS Razvanje 

Akcij se lahko občani udeležijo na več načinov: organizirano, tako da se ob 10. uri zberejo na zbirnih mestih, ki so hkrati tudi začasna zbirna mesta za odpadke in zeleni obrez, skupnostno v okviru svojih organizacij, društev, podjetij, zavodov, večstanovanjski blokov, MČ/KS…., individualno, na sprehodu v naravi.

Zbor vseh sodelujočih bo ob 10. uri, ko bo na zbirnih mestih možno dobiti tudi vrečke za smeti in rokavice. Odpadke bodo na zbirnih mestih občani lahko pustili do 16. ure.

Sodelujejo: občani, društva, javna podjetja, javni zavodi, Mestna občina Maribor
Čistimo: naravno okolje, okolico stanovanjskih blokov, rekreacijske površine, otroška igrišča, nabrežja potokov in reke …
Zbiramo: volumensko manjše in nenevarne odpadke iz narave (papir, plastenke, steklo, embalaža, vrečke s pasjimi iztrebki, cigaretni ogorki …) in zeleni obrez (pokošena trava, obrez grmovnic in dreves, bela omela).
Zbrane odpadke odnesemo:
- na začasna zbirna mesta. Na dan akcije bomo v vsaki MČ oziroma KS vzpostavili zbirna mesta za odlaganje manjših komunalnih odpadkov in mesto za odlaganje zelenega obreza. Seznam lokacij bo objavljen na spletni strani www.maribor.si in Facebook strani Mestne občine Maribor;
- v koše za smeti, zbiralnike za ločeno zbiranje odpadkov ali v domači zbiralnik.
NE zbiramo: kosovnih odpadkov, nevarnih odpadkov, gradbenih odpadkov.
Obvezna oprema: zaščitne rokavice in vrečke za odpadke (najbolje že rabljene vrečke, ki jih imamo doma). Nekaj vrečk in rokavic bo na voljo tudi na zbirnih mestih.
Strokovno podporo zagotavljajo javna podjetja iz skupine Javnega holdinga Maribor, za informacije pa bodo na zbirnih mestih na voljo predstavniki MČ in KS.
Če naletimo na divje odlagališče odpadkov: fotografiramo in o lokaciji obvestimo mestno četrt oz. krajevno skupnost ali Medobčinski inšpektorat na telefonsko številko: 040 205 953, na elektronski naslov: medobcinska.inspekcija@maribor.si ali preko aplikacije Izboljšajmo Maribor (izboljsajmo.maribor.si).
Če najdemo v naravi nevarne odpadke (npr. injekcijske igle): o lokaciji obvestimo dežurno službo na Snagi oz. osebo na zbirnem mestu, da odpadke na varen način odstrani iz narave.

Termini vseh čistilnih akcij:
Skupnostne čistilne akcije na terenu bodo potekale štiri sobote v marcu in aprilu in dva petka v aprilu v organizaciji šol in vrtcev, in sicer:
- 19. marec – čiščenje voda – DRAVA / od 10. do 13. ure / čiščenje struge reke Drave in čiščenje nabrežja v sodelovanju z občani. Zbirno mesto za občane: ob 10. uri pri Koblerjevem zalivu na levem bregu, na drugi strani Koblerjevega zaliva na desnem bregu in pri dvoetažnem mostu na desnem bregu. - zbirni mesti za odpadke: ob Studenški brvi na desnem bregu in ob Vodnem stolpu na levem bregu
- 26. marec – čiščenje voda - POTOKI / od 10. do 13. ure / čiščenje strug in nabrežja potokov: - Radvanjski potok: od vznožja Pohorja do Betnavskega gradu 3 - Pekrski potok: od Pekrske gorce do pritoka k Radvanjskemu potoku na Ledini - Stražunski potok: v delu, ki teče skozi Stražunski gozd. Več informacij o zbirnih točka za občane in odpadke je na voljo na spletni strani MO Maribor in JHMB.
- 1. april – čiščenje okolice šol in vrtcev / od 10. do 13. ure/ čiščenje okolice vrtcev in šol (levi breg)
- 2. april – velika čistilna akcija – LEVI BREG / od 10. do 16. ure / čiščenje okolja in odstranjevanje bele omele na levem bregu Drave v sodelovanju z občani;
- 8. april - čiščenje okolice šol in vrtcev / od 10. do 13. ure/ čiščenje okolice vrtcev in šol (desni breg)
- 9. april - velika čistilna akcija – DESNI BREG / od 10. do 16. ure / čiščenje okolja in odstranjevanje bele omele na desnem bregu Drave v sodelovanju z občani

Več informacij o lokacijah bo objavljenih na: www.maribor.si.
Kontakt: neva.pipan@maribor.si

Poziv lastnikom gozdov v Mestni občini Maribor ob čistilni akciji

Ob čistilni akciji je pravi čas, da pokažemo spoštljiv in vzoren odnos tudi do gozdov. Ti imajo veliko pozitivnih vplivov na ljudi in mesto, zato moramo zanje dobro skrbeti prav vsi. Za gozd skrbimo lastniki gozdov, Zavod za gozdove Slovenije in obiskovalci, ob tem pa ne pozabimo na pravila gozdnega bontona. Še posebej moramo negovati gozdove s posebnim namenom, ki se nahajajo v urbanem delu mesta in so toliko bolj izpostavljeni onesnaženju. To so predvsem naslednja območja:  zaledje Mestnega parka, gozdovi v Kamnici, na Studencih, v Limbušu,  Pekrah, pod Pohorjem,  Betnavski gozd,  Stražun, Tezenski gozd in gozdne površine na Mariborskem otoku.

Zato je tudi v sklopu čistilne akcije priložnost, da se lastniki v tem času odpravimo na pregled svojih gozdnih posesti in v primeru, da na njih opazimo odpadke, le te počistimo/poberemo in jih odnesemo na določena zbirna mesta. Z rednim pregledovanjem gozda lastnik ne le spremlja njegov razvoj, temveč ga tudi zelo dobro spozna. Lastnik se lahko tekom leta z revirnim gozdarjem ZGS dogovori tudi za potrebno gozdno delo, za kar se izda ustrezna odločba. Kontakt Območne enote ZGS Maribor, ki skrbi za gozdove v Mestni občini Maribor: Tyrševa ulica 15, 2000 Maribor, (02) 234 16 15.

Ob čistilni akciji se vidimo tudi v gozdu!

Skupna služba varstva okolja, SOU Maribor je k organizaciji čistilne akcije v pomladanskih mesecih povabila tudi vse okoliške občine. Upamo, da se zanjo odloči čim več občin in tako preraste vsakoletna čistilna akcija v "medobčinsko".