home

OKOLJE MARIBOR

2. FEBRUAR: SVETOVNI DAN MOKRIŠČ


sreda, 02. 02. 2022 | Okolje

2. februarja1971 je bila v iranskem mestu Ramsar sprejeta konvencija o zaščiti mokrišč in njihove vloge pri ohranjanju ravnovesja na Zemlji.

Do danes je ramsarsko konvencijo podpisalo že 172 držav, Slovenija je k njej pristopila leta 1991 in se s tem obvezala za politiko razvoja, ki ne bo ogrožala obstoja mokrišč, ampak zagotavljala njihovo smotrno rabo in varstvo ter trajno ohranila biotsko raznovrstnost teh predelov.

(Pohorje, wetman.si)

Mokrišča so območja, ki so redno zadostno preplavljena s površinsko ali podzemsko vodo, da lahko omogočajo razširjenost rastlinskega in vodnega življenja, ki za rast in razmnoževanje potrebuje mokro ali občasno mokro prst. Danes se krepi tudi zavedanje o vlogi, ki jo imajo kot nenadomestljiv ekosistem, ki lahko blaži problem globalnega segrevanja in ekstremne naravne pojave, kot so poplave in suše.

Mokrišča so zibelka biotske raznovrstnosti, saj več kot 40% vseh rastlinskih in živalskih vrst živi ali se razmnožuje v mokriščih, v njih npr. živi več kot 100.000 ribjih vrst. Vedno bolj se poudarja dejstvo, da so ravno obalna mokrišča med biotsko najbogatejšimi območji na svetu. Mokrišča so polna življenja, tako je znano, da 30% vseh ribjih vrst del svojega življenja preživi v mokriščih. Vsako leto pa odkrijejo 200 novih vrst rib. Mokrišča so pomembno življenjsko okolje za dvoživke in plazilce, ptice, ki si najdejo  tukaj svoj dom ali pa postanek na selitvenih poteh. Na tisoče rastlinskih vrst domuje v mokriščih. Mnoge endemične vrste so odvisne od posebnih življenjskih okolij in tako vezane na specifična mokrišča.

Ob letošnjem Svetovnem dnevu mokrišč je v središču poziv k ukrepanju na vseh področjih, da bi rešili svetovna mokrišča pred izginotjem in obnovili tista, ki smo jih degradirali.

Več informacij lahko najdete na spodnjih spletnih straneh:

www.ramsar.si

www.ramsar.org 

www.worldwetlandsday.org

www.wetman.si