home

OKOLJE MARIBOR

Kam v Mariboru oddati stare, a še delujoče električne aparate?


četrtek, 27. 01. 2022 | Okolje

V Mariboru so v uporabo predali dva kotička za oddajo še delujočih aparatov. Kotički so označeni z rumeno tablo, po Sloveniji pa jih je sicer že 30.

Kotička sta v mariborskih zbirnih centrih Plinarniška in Lahova, sicer pa je v Sloveniji postavljenih 30 takšnih kotičkov. V Sloveniji električni odpad, ki je ena od najhitrejših vrst odpadka,  podjetje ZEOS zbira že 15 let. Na začetku so zbrali 3.000 ton, danes pa že 15.000 ton.

Zbranim aparatom preverijo funkcionalnost in električno varnost ter jih vrnejo na trg po primerni ceni ali pa jih podarijo. Prodajno mrežo nameravajo razširiti z vključevanjem lokalnih centrov ponovne uporabe ter spletno platformo krožnega gospodarstva. Na njej bodo potrošnike ozaveščali o možnostih uporabe krožnih storitev in blaga s področja e-opreme ter o okoljskih učinkih krožnega ravnanja.

Kotički za oddajo še delujočih aparatov so označeni z rumeno tablo, v njih pa se zbira pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, radijske sprejemnike, zvočnike, televizorje, monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka, vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Phone, Mobile, Smartphone, Communication, Contact

(Foto: pixabay.com)

 

Seveda pa je najbolj smiselno, da vsak aparat, ki smo ga že kupili, poskušamo uporabljati čim dlje in se tako obnašamo trajnostno, saj bo tako električnega odpada manj.

(povzeto po rtvslo.si in zeos.si)