home

OKOLJE MARIBOR

Zaključek kampanje "Ne hrani me! Ohrani me"


sreda, 10. 11. 2021 | Okolje

V kampanji s pomenljivim naslovom Ne hrani me! Ohrani me smo informirali in ozaveščali o škodljivosti krmljenja prostoživečih živali.

V Mariboru je pogosto opaziti, da občani s človeško hrano krmijo prostoživeče živali - predvsem vodne ptice ob Dravi, ribe v ribnikih v Mestnem parku in golobe na mestnih trgih. Tovrstna hrana za živali z več razlogov ni ustrezna: ne zadosti potrebam živali po vnosu življenjsko pomembnih hranil, zaradi zbiranja na točkah hranjenja se med živalmi lahko prenašajo bolezni, živali izgubijo naravni občutek in hrane ne iščejo več same, preveč se razmnožijo, povečata se tekmovalnost in stres. Na ta način prihaja tudi do povečanega vnosa hranil v vodno okolje, kjer se ustvarjajo za življenje neugodni pogoji. Hkrati se zaradi odvržene hrane razmnožijo sive vrane, podgane in drugi glodavci.

Prav s tem namenom smo v okviru participativnega proračuna Mestne občine Maribor izvedli kampanjo informiranja in ozaveščanja s pomenljivim naslovom Ne hrani me! Ohrani me. Projekt je izvedla Skupna služba varstva okolja Skupne občinske uprave Maribor v sodelovanju s predlagateljico projekta in Agencijo Novelus, ki je razvila celovito strategijo komuniciranja.

Več o poteku in uspešnosti kampanje lahko preberete v poročilu ob zaključku kampanje.