home

OKOLJE MARIBOR

Globalno segrevanje doseglo točko brez vrnitve?


torek, 10. 08. 2021 | Okolje

Nova raziskava, ki spremlja vitalne življenjske znake Zemlje, je pokazala, da se vrsta ključnih kazalnikov globalne podnebne krize slabša in da približuje točki brez vrnitve ali pa je to že prečkala.

Ob tem je več kot 10.000 znanstvenikov iz približno 150 držav, ki so leta 2019 razglasili svetovne podnebne izredne razmere, zdaj vnovič opozorilo na problematiko in pozvalo k takojšnjim spremembam. "Da bi zaščitili življenje na Zemlji, so te spremembe bolj nujne kot kdaj koli," so zapisali v članku v strokovni reviji Bioscience, pod katerega se je podpisalo kar 13.800 znanstvenikov.

Od prvotne razglasitve izrednih podnebnih razmer leta 2019 so številne naravne katastrofe, kot so poplave, gozdni požari in vročinski valovi, dokazali, kakšne so lahko posledice, če se bo na Zemlji še naprej ravnalo tako kot doslej, opozarjajo.

Leto 2020 je bilo, denimo, drugo najbolj vroče od začetka meritev. Aprila letos so bile koncentracije ogljikovega dioksida v zemeljskem ozračju tako visoke kot še nikoli, odkar so jih začeli spremljati. Znanstveniki med drugim pozivajo, naj se čim prej opusti rabo fosilnih goriv in zagotovi boljšo zaščito raznolikosti vrst.

Ali še lahko preprečimo "neizrekljivo trpljenje ljudi"?

"Ekstremni podnebni dogodki in vzorci, ki smo jih opazili v zadnjih nekaj letih – in celo le v zadnjih nekaj tednih – poudarjajo vse večjo nujnost, da se moramo spoprijeti s podnebno krizo," je pojasnil soavtor članka Philip Duffy iz raziskovalnega centra Woodwell Climate Research v ameriški zvezni državi Massachusetts.

"Vedno več je znakov, da se približujemo ali smo celo že prekoračili prelomne točke v različnih sistemih na Zemlji," je poudaril soavtor William Ripple z univerze v Oregonu. Kot primer je navedel dogajanje na koralnih grebenih, v amazonskem deževnem gozdu in tajanje ledenih plošč na zahodu Antarktike in Grenlandiji. "Svoje vedenje moramo hitro spremeniti, podnebno ukrepanje pa bi moralo biti del načrtov za obnovo po pandemiji covida-19, kjer je to le mogoče," je pozval.

Znanstveniki so že leta 2019 opozorili: če se človeško ravnanje, ki je vzrok za izpuste toplogrednih plinov in druge dejavnike, naklonjene podnebnim spremembam, ne spremeni temeljito in vztrajno, "neizrekljivega trpljenja ljudi" ni več mogoče preprečiti. Podoben prispevek so objavili tudi že dve leti pred tem.

 

Vir: www.rtvslo.si