home

OKOLJE MARIBOR

Julij je bil najbolj vroč mesec v zgodovini


četrtek, 19. 08. 2021 | Okolje

Letošnji julij je bil najbolj vroč mesec v zgodovini meritev, navaja ameriška agencija za oceane in ozračje. Podatki kažejo, da so bile temperature na kopnem in gladini oceanov za 0,93 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja, ki je 15,8 stopinje.

Gre za najvišjo izmerjeno temperaturo, odkar so pred 142 leti začeli voditi statistiko, poroča BBC. Prejšnji rekord, postavljen julija 2016, je bil izenačen še v letih 2019 in 2020.

Strokovnjaki menijo, da so za porast temperatur krive podnebne spremembe.

Agencija za oceane in ozračje (NOAA) je v izjavi za javnost zapisala, da je julijsko "nezavidljivo odstopanje" razlog za skrb. "V tem primeru je prvo mesto absolutno najslabše, kjer smo lahko," je dejal Rick Spinrad iz agencije. "Ta novi rekord je še ena stopnička na skrb vzbujajoči in uničevalni poti, ki so si jo podnebne spremembe zastavile za naš planet."

Na severni polobli so bile julija temperature tal višje od povprečja za "precedenčnih" 1,54 stopinje, s čimer je bil podrt rekord iz leta 2012. Podatki tudi kažejo, da je bil julij najbolj vroč mesec v Aziji in drugi najbolj vroč v Evropi, za julijem 2018.

NOAA je ob tem predstavila tudi zemljevid julijskih podnebnih "anomalij", iz katerega je razvidno, da je bila letos neobičajno velika globalna dejavnost tropskih ciklonov.

"Rdeči alarm za človeštvo"

Ta teden so tudi Združeni narodi v svojem poročilu opozorili, da podnebne spremembe bistveno vplivajo na Zemljo, pri čemer naj bi bile nekatere spremembe najverjetneje "nepopravljive še več stoletij ali celo tisočletij". Generalni sekretar ZN-a António Guterres je izsledke raziskave označil za "rdeči alarm za človeštvo".

"Če združimo sile zdaj, se lahko še ognemo podnebni katastrofi. Ampak kot je popolnoma jasno iz današnjega poročila, ni nobenega časa za odlašanje ali prostora za izgovore," je posvaril.

Avtorji poročila so navedli, da so se od leta 1970 temperature površja po svetu povzpele hitreje kot v katerem koli drugem obdobju 50 let v zadnjih 2.000 letih.

 

Vir: www.rtvslo.si