home

OKOLJE MARIBOR

Veliko embalaže, več bioloških odpadkov, "smetilo" pa se je tudi med gibanjem v naravi


ponedeljek, 13. 09. 2021 | Okolje

Med epidemijo bolezni covid-19 je veliko ljudi zaradi ustavitve javnega življenja in prepovedi ter omejitev ostalo doma. Posledica - povečanje količine gospodinjskih odpadkov.

Vsak prebivalec Slovenije v letu dni ustvari okoli 500 kilogramov odpadkov. Gre za odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih, mednje pa štejemo vse, kar prebivalci zmečemo v modre, rumene, rjave in črne zabojnike za smeti, ki stojijo pred našimi domovi.

Skupna gmota vseh nastalih odpadkov v Sloveniji sicer znaša nekaj več kot osem milijonov ton na leto, od česar največji del odpade na gradbene odpadke. Prej omenjenih odpadkov – tistih, ki nastajajo v gospodinjstvih – je za več kot milijon ton.

V gospodinjstvih sicer nastajajo različni odpadki. Ogromno jih sodi v skupino embalaže, potem sta tukaj papir in karton, ki sodita v poseben zabojnik, biološki odpadki in pa mešani komunalni odpadki, ki pomenijo "vse drugo". V teh zabojnikih se pogosto znajdejo tudi tekstilni izdelki, kot so oblačila, pa čevlji in drugi izdelki, ki so postali neuporabni, ali pa jih preprosto ne maramo/potrebujemo več in se jih želimo znebiti na najbolj preprost način – tako da jih "zabrišemo" v smeti.

Epidemija je razkrila tudi to plat naših življenj, k čemur so pripomogle prav tako spremenjene navade. Več si lahko pogledate v prispevku.

 

Vir: www.rtvslo.si