home

OKOLJE MARIBOR

Slovenci mečemo oblačila stran


torek, 31. 08. 2021 | Okolje

Tekstilna industrija je takoj za naftno industrijo druga največja onesnaževalka okolja. Slovenski prebivalci glede na ocene o količini zavrženih oblačil celo presegamo evropsko povprečje. Prisegamo tudi na poceni in manj kakovostna oblačila, ki pogosto sploh niso primerna za ponovno uporabo.

Količina oblačil, ki jih v enem letu kupi povprečen prebivalec EU, se je v zadnjih desetletjih zvišala za 40 odstotkov, ugotavljajo v evropski agenciji za okolje. K temu je prispeval strm padec cen oblačil, kar je skrajšalo njihovo življenjsko dobo. Potrošniki tako kupujemo več oblačil, ki so pogosto slabše kakovosti, obenem pa jih prej zavržemo. Svetovna tekstilna industrija je danes odgovorna za 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov, kar pomeni, da vsako sekundo v odlagališčih ali sežigalnicah pristane en tovornjak zavrženega tekstila.

Raziskava, ki so jo v okviru projekta Obleka naredi človeka izvedli Ekologi brez meja, društvo Focus in Pravična trgovina 3MUHE, kaže, da je slovenski prebivalec leta 2019 v povprečju zavrgel 12,3 kilograma oblačil. S tem se glede na ocene evropske agencije za okolje uvrščamo nad evropsko povprečje, ki znaša 11 kilogramov zavrženih tekstilnih odpadkov na prebivalca.

Več o omenjeni problematiki si lahko pogledate v prispevku. Vir: www.rtvslo.si, www.dnevnik.si