home

OKOLJE MARIBOR

Mariborski mestni park leta 1931


sreda, 28. 07. 2021 | Okolje

Prispevek o tem, kako so v časopisju opisovali lepote mariborskega mestnega parka ter težave z neubogljivimi obiskovalci, s katerimi se je spoprijemal čuvaj mestnega parka

Foto: visitmaribor.si; Marko Petrej

Časopis Mariborski večernik Jutra je sredi julija 1931 takole poročal o Mestnem parku:

"Mestni park je sedaj v svoji krasni obleki, in če ga gledaš od katerekoli strani, ga moraš občudovati. Pri vhodu v park te iz divnega ribnika pozdravljata dva lepa labuda in dve partiji rac in račk. Izpred godbenega paviljona, kjer je velik, krasen cvetličen rondo, prideš v glavni drevored in v šest stranskih poti. Lepa je bivša park-kavarna, ki je pa žal zaprta. Prekrasen je tudi takozvani novi park, osobito s pogledom iz južne proti severni strani čez rondo z nasajenim gozdičem ravnih vrtnic v šumo mnogovrstnih in mnogobarvnih dreves. Tu se, dragi sprehajalec, vsedi in občudoval boš to krasno panoramo, ki se spreminja od pomladi do jeseni ob solncu ali senci v najpestrejšo sliko. V ozadju je še diven smrekov gozdiček in pred njim stoji ponosno spomenik `Jugoslovenske matice´ z žaro."

"Do pred kratkim je pa bilo žalostno gledati, kako so razposajeni otroci in neki psi kar po nasadih in po cvetlicah skakali. Otroci so tudi cvetlice trgali, ruvali in svoje žoge med nasadi iskali. Ali k sreči se je okrenilo na bolje, odkar nastopa novi paznik g. Rebernik. Ta paznik, ki vrši svojo dolžnost resno in vljudno, ima sicer nasproti mamicam in gospodarjem psov zelo težak posel, kajti spravijo se nanj kot najbolj vneti zagovorniki svojih klijentov. Na njegov opomin, da so za otroke tri posebna igrišča, sem slišal razburjene odgovore: 'park je za otroke, komur ni to prav, pa naj gre na otroško igrišče,' ali 'bom že svojemu možu povedala, pa bomo njega iz parka spravili'. Ko je bil pes iz cvetlic pognan in ne vdarjen, je rekel njegov gospodar T .: 'Bomo videli, jaz že dosti dal za tisti Verein [društvo] in sem Mitglied tiste Verein' [član društva] itd. Vse to pa g. Rebernika naj ne moti, ker ima ogromno večino obiskovalcev parka za seboj. Ti obiskovalci so mu tudi hvaležni, da je odpravil žogomet pred paviljonom, kjer nam je večkrat žoga v glavo priletela. Olepševalnemu društvu hvala za lepo vzdrževanje parka in za gori imenovanega paznika, ki čuva park bolje kot trije prejšnji čuvaji."

Več lahko preberete tukaj.

Vir: www.rtvslo.si