home

OKOLJE MARIBOR

Izbor za najlepše drevo znotraj Mestne občine Maribor - Miss Dreves


ponedeljek, 19. 04. 2021 | Okolje

Ob dnevu Zemlje

Posredujemo vam sporočilo Združenja EPEKA ob dnevu Zemlje:

V Združenju EPEKA, so. p. že več let organiziramo dogodke, namenjene ozaveščanju mladih o podnebnih spremembah. Ker nadaljujemo z bojem za čisto okolje, smo se odločili, da Dan Zemlje obeležimo lokalno; z organizacijo dogodka v okviru katerega bomo priredili izbor za najlepše drevo, ki krasi Mestno občino Maribor.

KAKO SODELOVATI?

Imate favorita? Sodelujte! K izboru lahko doprinese vsak posameznik, ki nam bo do 20. aprila 2021 posredoval fotografijo svojega najljubšega drevesa ali fotografijo drevesa objavil na socialnem omrežju Facebook. Naprošamo vas, da pri objavi fotografij vključite v ključnik #missdreves, da katere izmed objav ne spregledamo. Fotografije nam lahko posredujete preko zasebnega sporočila na profil Epeka Slovenia, s ključnikom jih lahko objavite  na svojih profilih, lahko pa nam jih posredujete tudi na elektronski naslov: missdrevesmaribor@gmail.com. Prosimo, da pri vsaki objavi specificirate tudi lokacijo drevesa, ki ga predlagate (naslov ali koordinate, da si bo lahko strokovna komisija drevesa ogledala še v živo).

 

Komisija, ki jo sestavljata arboristka Tanja Grmovšek, prejemnica prestižne mednarodne nagrade 'True Proffesional of Arboriculure' in Neva Pipan, vodja projektov na Mestni občini Maribor in predsednica sveta Zavoda za turizem Maribor, bo med vašimi predlogi izbrala najlepše drevo, ob Dnevu Zemlje, v četrtek, 22.4.2021 ob 11. uri pa bo pod zmagovalnim drevesom izvedena novinarska konferenca, s katero se bomo osredotočili na pomembnost varstva okolja v urbanem okolju.

Facebook dogodek in dodatne informacije o dogodku so na voljo tukaj.

Idejo za prvi Dan Zemlje je začel razvijati Senator Gaylord Nelson, iz Wisconsina, ki je bil zaskrbljen zaradi okoljske problematike v ZDA. Navdihnjen s študentskim protivojnim gibanjem, je senator Nelson želel vliti energijo študentskih protivojnih protestov v ozaveščanj javnosti o onesnaževanju zraka in vode. Dan Zemlje je leta 1970 navdihnil 20 milijonov Američanov - takrat 10% celotnega prebivalstva ZDA , da so odšli na ulice, v parke in avditorije, z namenom protestiranja proti vplivom 150-letnega industrijskega razvoja, ki je močno vplival tudi na zdravje ljudi. Na tisoče šol in univerz je organiziralo proteste proti poslabšanju okolja, v mestih pa so potekali množični shodi.

 

Projekt sofinancirajo Mestna občina Maribor, Urad Republike Slovenije za mladino, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad.