home

OKOLJE MARIBOR

7. april - Svetovni dan zdravja


sreda, 07. 04. 2021 | Okolje

Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet

Vir: www.who.int

7. aprila 1950 je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila Svetovni dan zdravja. Letos poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«.

Zdrav svet je tesno povezan z varovanjem narave, saj je zdravje ekosistemov ključno za koristi človekovega zdravja. V času epidemije smo izkusili, kako močno sta narava in zdravje prepletena. Zavedati se moramo, da s skrbjo za našo naravo, ne bomo rešili le ekosistemov, temveč tudi naše zdravje. Zdravilno moč narave, gozdov, travnikov, jezer in rek so poznali že starodavni narodi, zato so jo spoštovali in se zavedali, da so del nje. Sodoben način življenja pa je največkrat razlog, da v naravi preživimo manj časa.

Bolj zdrav svet lahko gradimo tudi tako, da smo čim več v naravi in se gibamo. Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Zagotovo smo že vsi občutili, kako blagodejno na naše počutje vplivajo sprehodi v naravi, športne igre s prijatelji, kolesarjenje, vrtnarjenje, ples, hoja v hribe, tek... Ste  pomislili,  kako  malo gibanja je  potrebnega,  da  ohranimo  svoje  zdravje in zmanjšamo tveganje  za  nastanek  bolezni, če smo redno telesno dejavni?  Vsak  dan  smo  budni okoli 15 ur, telesno dejavni pa moramo biti vsaj 30 minut na dan (otroci in mladostniki vsaj 60 minut),  pri  tem  da teh  30  minut zmerne telesne dejavnosti lahko  razdelimo  na  trikrat  po 10 minut.

Bi radi združili telesno aktivnost in skrb za naravo? Potem vam priporočamo plogging. To je tek ali katerakoli druga športna aktivnost, ki vključuje pobiranje smeti. Začetki plogginga izvirajo iz Švedske, kjer se je leta 2016 začel z organiziranimi dogodki in se razširil po vsem svetu. Beseda je sestavljena iz švedske besede plog, ki pomeni nekaj pobrati, in besede jogging (tekati). S takšnim početjem bomo ozaveščali tiste, ki smetijo v naravi, da odpadki ne sodijo v naravo. Lahko pa se nam pridružite v akciji »Moji odpadki, moja skrb« in poskrbite za zdravje in čisto naravo! 

Skrb za naravo je skrb za zdravje!

VIRI: