home

OKOLJE MARIBOR

MEDNARODNI DAN ŽENA


ponedeljek, 08. 03. 2021 | Okolje

Spominmo se prve naravovarstvenice v Sloveniji

Mesec marec je poleg različnih okoljskih dni, zaznamovan tudi s pozornostjo do žensk, saj 8. marca praznujemo mednarodni dan žena.

Naj bo to priložnost, da izpostavimo, da v naši službi vsa delovna področja s okoljskimi vsebinami zastopajo predstavnice nežnejšega spola.

Ob tem se spomnimo Dr. Ángele Piskernik, ki je v slovenski naravoslovni in kulturni javnosti znana po vsestranskem udejstvovanju. Bila je botaničarka, naravovarstvenica, muzealka, profesorica in narodna delavka. Kot znanstvenica je raziskovala teme iz rastlinske fiziologije, pisala pa je tudi poljudne naravoslovne članke, črtice, ocene, literarne članke, objavljala dokumente ljudske kulture, pisala o socialnih, ženskih in narodnostnih vprašanjih, napisala več srednješolskih učbenikov in slovarčka za nemščino ter izdala prvi slovenski Ključ za določanje cvetnic in praprotnic. Leta 1914 je kot prva Slovenka doktorirala s področja naravoslovja. Doma in v tujini je objavila 42 naravovarstvenih spisov. Več njenih dosežkov je dostopnih tukaj.

 

 

 

 

Ob mednarodnem dnevu žena 2021, tudi Evropski parlament izkazuje spoštovanje ženskam, ki opravljajo najbolj nujna dela, in vsem, ki jih je pandemija prizadela.