home

OKOLJE MARIBOR

Podnebne spremembe


sreda, 12. 08. 2020 | Okolje

Ali smo pripravljeni spremeniti svoje navade in živeti okolju bolj prijazno?

Vir: www.activesustainability.com

Podnebje se je že v preteklosti spreminjalo zaradi naravnih vzrokov, vendar termin podnebne spremembe povezujemo predvsem z naglimi spremembam podnebja, ki so posledica človeške dejavnosti in sproščanja čedalje več t.i. toplogrednih plinov v atmosfero (TGP). Zmanjševanje emisij TGP in prilagajanje podnebnim spremembam sta ključna za omilitev negativnih pojavov, ki pri tem nastajajo. Merljive in vidne posledice podnebnih sprememb se kažejo med drugim v povišanju globalnih temperatur zraka in oceanov, taljenju snega in ledu, v zviševanju morske gladine, ekstremnih vremenskih pojavih in z njimi povezanimi naravnimi nesrečami. Raziskave kažejo, da podnebne spremembe ogrožajo življenja več milijard ljudi, povzročajo izumrtje živalskih in rastlinskih vrst ter grozijo z nepopravljivo gospodarsko škodo.

Za zmanjševanje vplivov in prilagajanje podnebnim spremembam je na nacionalnem in globalnem nivoju vzpostavljen sistem strategij in financiranja ukrepov, vendar za blaženje podnebnih sprememb lahko tudi sami naredimo veliko. Ali smo pripravljeni spremeniti naše navade in živeti okolju bolj prijazno? Štejejo že majhne spremembe, kot so uporaba varčnejših sijalk, redno ugašanje luči, sušenje perila na zraku, ločevanje in recikliranje odpadkov, nakupi izdelkov z manj embalaže, varčevanje z vodo, uporaba javnega prevoza ali še bolje kolesa, kupovanje lokalnih izdelkov, če je možno posadimo drevo in uredimo ekološki vrt,... Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2018 se povprečno v gospodinjstvu, na prebivalca na dan porabi 4,5 kWh električne energije in 105 l vode ter pridela 1,4 kg komunalnih odpadkov. Prebivalec Slovenije letno zavrže 68 kg hrane, kar 68% dnevnih poti pa opravi z osebnim avtomobilom.

Koristne informacije na temo podnebnih sprememb si lahko preberete tudi na povezavi: http://okolje.maribor.si/delovna-podrocja/podnebne-spremembe/