home

OKOLJE MARIBOR

Pelinolistna ambrozija


torek, 04. 08. 2020 | Okolje

Čas je za odstranjevanje invazivne tujerodne vrste

Med ambrozijami je pri nas najbolj razširjena pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), ki je prepoznana kot invazivna in škodljiva. Povzroča negativne vplive na zdravje ljudi in ima negativen vpliv tudi v kmetijstvu.

Prepoznamo jo po bujni grmičasti razrasti, v višino doseže tudi  do 2 metra. Ima dvakrat pernato deljene liste, ki so podobni listom pelina. Listi so zelene barve, s spodnje strani nekoliko svetlejši, steblo je okroglasto in poraslo z dlačicami. Je poletna enoletnica ter zelo nezahtevna in prilagodljiva rastlina, ki začne vznikati v aprilu. Sedaj je v obdobju cvetenja, ki traja od julija do oktobra, semena pa dozorevajo že od sredine avgusta. Pelod je aerodinamične oblike in ga veter ob ugodnih vremenskih razmerah raznese več sto kilometrov daleč. Ima dolgoživa semena, ki lahko v tleh (prsti) preživijo desetletja.

Preden rastlina semeni je treba izvesti ukrepe zatiranja. Odstraniti je potrebno celo rastlino s koreninami vred ali pa jo v sezoni večkrat pokosi. Cvetočih rastlin se ne odlaga na komposte. Inštitut za varovanje zdravja v primeru ročnega odstranjevanja svetuje, da se je potrebno primerno zaščititi in uporabiti rokavice, zaščitna očala in masko ter oblačila, ki preprečijo stik rastline s kožo. Alergikom je odstranjevanje cvetočih rastlin odsvetovano, saj ambrozija velja za enega izmed najmočnejših alergenov.

Z namenom preprečevanja širjenja in zmanjševanja zaraščanja kmetijskih in nekmetijskih površin z ambrozijo je z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin ter Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia že od leta 2010 dalje predpisano obvezno zatiranje ambrozije. V skladu s predpisi so imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih.

Več informacij o zatiranju rastline najdete na povezavi TUKAJ.