home

OKOLJE MARIBOR

V LETOŠNJI AKCIJI PRENESLI VEČ KOT 900 DVOŽIVK


sreda, 13. 05. 2020 | Okolje

Društvo študentov naravoslovja je tudi to pomlad koordiniralo prenašanje dvoživk čez cesto na območju Treh ribnikov.

Foto: Živa Bobič Červek

V začetku pomladi se dvoživke prebudijo iz zimske otrplosti in migrirajo iz gozdov proti vodnim telesom, kjer odložijo svoja jajčeca. Žal jim pot pogosto prekrižajo ceste, zato na takšnih točkah prihaja do množičnih povozov. Na območju Treh ribnikov v Mariboru so zato študenti skupaj z delavci Snage tudi letos postavili posebne ograje.

V nadaljevanju na kratko povzemamo poročilo akcije Pomagajmo dvoživkam pri Treh ribnikih v letu 2020, ki ga je že tretje leto zapovrstjo koordiniralo Društvo študentov naravoslovja iz Maribora. Na približno 550 m dolgem odseku od parkirišča pri Gostilni pri Treh ribnikih pa vse do gozda pri tretjem ribniku je od sredine februarja do aprila stala ograja. V času prenašanja so zabeležili 1057 dvoživk. Od tega so preko cestišča prenesli 903 osebke, 153 pa so jih našli povoženih na cestišču. Najštevilnejše je bila zastopana vrsta navadna krastača (Bufo bufo), manj vrsti rosnica (Rana dalmatina) in sekulja (Rana temporaria).

Problem je letos povzročalo spominjajoče se vreme, saj so se nekatere dvoživke že vračale, ko so se druge šele selile do mrestišč. Posamezni primerki so se tudi večkrat odkopali in zakopali.

Za izvedbo akcije se zahvaljujemo Društvu študentom naravoslovja, Snagi in vsem prostovoljcem.