home

OKOLJE MARIBOR

Pojdimo v naravo, vendar z razmislekom


petek, 20. 03. 2020 | Okolje

V času koronavirusa posebej pazimo nase, na soljudi, ne pozabimo pa tudi na okolje in naravo

V času, ko se soočamo z resno situacijo in virus napada iz vseh strani, je ključno, da z odgovornim ravnanjem in upoštevanjem vseh ukrepov poskrbimo za svoje zdravje in zdravje soljudi. V kolikor smo bolni in se zdravimo doma v samoizolaciji, se moramo striktno držati vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ne hodimo ven (več podrobnih napotkov je na www.nijz.si).

Pojdimo v naravo, vendar z razmislekom

Vendar tudi če smo zdravi veljajo zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije za nas prav tako omejitve pri gibanju izven doma; gre za začasno prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih in površinah po vseh državi (striktno lahko opravljamo le najnujnejša opravila). Več podrobnosti je objavljeno na www.gov.si/novice/2020-03-19-4-redna-seja-vlade-republike-slovenije/.

Čeprav je za naše zdravje v tem trenutku dobrodošlo gibanje v naravi, saj nam svež zrak zagotovo pomaga okrepiti naš imunski sistem, se žal moramo tudi ob tem zavedati vseh začasnih omejitev in jih enostavno sprejeti za nujne. Med drugim to pomeni, da se eventuelno lahko na kakšen krajši sprehod odpravimo v naravo oz. v najbližjo okolico doma, sploh če smo doma v predmestju ali na deželi in imamo možnost izbrati res neobljudene poti (odpravimo se sami ali z družino, nikakor ne v skupini). Najprimerneje pa je, sploh na območju gostejše poselitve, če se zadržujemo samo doma na dvorišču hiše, na lastnem vrtu, balkonu ali terasi.

Za tiste, ki bodo odgovorno presodili, da z odhodom v bližnjo naravo ne ogrožajo nikogaršnje zdravje, pa naj velja tudi posebna skrb za naravo samo (ne lomimo vej, ne uničujemo ptičjih gnezd, ipd.).

Z odpadki odgovorno, zeleni obrez lahko ustrezno uporabimo

V kolikor smo doma, se bomo verjetno lotili tudi pospravljanja po hiši ali na vrtu. Tudi pri tem ravnajmo odgovorno in se držimo navodil glede ravnanja z odpadki v tem času, nikakor pa ne obremenjujmo okolja z odpadki. Po informacijah Snage odvoz odpadkov iz gospodinjstev v tem trenutku poteka po koledarju, vendar so zbirni centri do nadaljnjega zaprti. Zato kakšnih kosovnih odpadkov ali gradbenih odpadkov ne bo mogoče prevzemati. To je potrebno upoštevati pri vseh aktivnostih doma in nedopustno je kakršnokoli odlaganje teh odpadkov v naravi.

Prav tako je pri vrtnih opravilih potrebno upoštevati, da ni dovoljeno kuriti zelenega obreza, ne samo zaradi varovanja narave in zraka temveč tudi zaradi omejevanja možnosti požarov in s tem dodatne obremenitve gasilcev. Zaradi dolgotrajnega sušnega obdobja je razglašena tudi siceršnja velika nevarnost požarov. Zeleni obrez lahko kompostiramo, hranimo za kasnejšo zastirko na vrtu ali pa samo hranimo do trenutka, ko ga bomo lahko odpeljali na zbirni center.

Več napotkov je objavljeno na spletni strani mariborske Snage. www.snaga-mb.si/izredna-obvestila-koronavirus-covid-19.html

Zaščitna oprema v posebno vrečo in v črno kanto

Prav tako je potrebno biti pozoren na ravnanje z odpadki doma v kolikor smo v samoizolaciji zaradi okužbe z virusom. Ministrstvo za okolje in prostor svetuje osebam, ki imajo potrjeno okužbo oziroma so zaradi suma na okužbo s koronavirusom COVID-19 v domači oskrbi, da osebne odpadke (na primer uporabljene robčke in zaščitne rokavice) ter odpadke od čiščenja

prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo) odložijo v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavežejo. To vrečo naj nato namestijo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežejo ter jo ločeno hranijo vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke. Druge gospodinjske odpadke lahko odlagajo kot običajno.

Več priporočil je na tej povezavi: www.gov.si/novice/2020-03-17-odpadke-v-gospodinjstvih-z-bolniki-ki-kazejo-znake-bolezni-koronavirusa-covid-19-se-lahko-odvrze-izkljucno-v-posodo-za-mesane-komunalne-odpadke/

Redne dimnikarske storitve se ne smejo opravljati – bodimo še bolj pazljivi

Ker pa smo v času, ko še traja kurilna sezona, je pomembno opozoriti še na nekaj. Kljub temu, da so redni dimnikarski pregledi individualnih kurilnih naprav izredno pomembni in nujni ne samo zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja ljudi temveč tudi zaradi zmanjševanja onesnaževanja zunanjega zraka, pa v tej izredni situaciji veljajo tudi pri tem omejitve. Skladno z Odlokom o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev je med drugim navedeno, da rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Izvajajo se lahko izključno izredne storitve, kot na primer storitve v primeru dimniškega požara, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitve peči ali dimnika. Zato je potrebna še toliko večja pozornost doma v smislu zagotavljanja varnosti.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja glede sprejetega Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev. Objava je na naslednji povezavi: Informacija MGRT - Najpogostejša vprašanja glede sprejetega Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

Verjamemo, da bomo s skupnim odgovornim ravnanjem in strpnostjo premagali virus, pri tem pa ohranili svoje zdravje, zdravje soljudi, prav tako pa tudi okolje in naravo.