home

OKOLJE MARIBOR

ZAČETEK DELOVANJA SKUPNE OBČINSKE UPRAVE MARIBOR


torek, 07. 01. 2020 | Okolje

S 1. januarjem 2020 je začela formalno delovati nova Skupna občinska uprava Maribor – SOU Maribor, ki jo je z odlokom ustanovilo 18 občin.

Njene ustanoviteljice so ob Mestni občini Maribor še občine Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj. Glavni razlog za ustanovitev SOU Maribor je v spremembi 26. člena ZFO-1, ki prinaša novosti glede področij skupnega opravljanja nalog občinske uprave in načina njihovega financiranja iz državnega proračuna.

Že doslej sta na območju omenjenih 18 občin delovala dva organa skupne občinske uprave in sicer Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor (18 občin ustanoviteljic) ter Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave (5 občin ustanoviteljic), s sedežem v MOM. V okviru obeh organov so se opravljale skupne naloge:

- občinskega inšpekcijskega nadzorstva, - občinskega redarstva in - varstva okolja.

Nova, razširjena SOU Maribor, pa bo občinam ustanoviteljicam omogočala (odvisno od njihovih potreb) še naslednje dodatne skupne naloge:

- pravne službe; - občinskega odvetništva; - notranje revizije; - proračunskega računovodstva; - urejanja prostora; - civilne zaščite; - požarnega varstva in - urejanja prometa.

Znotraj SOU Maribor se bodo naloge po novem opravljale v okviru notranje organizacijskih enot (NOE). Tri omenjene naloge, ki so se že opravljale do sedaj, bodo v novi skupni upravi v letu 2020 začele delovati pod nekoliko spremenjenimi nazivi in sicer bodo to NOE:

- Medobčinsko redarstvo, - Medobčinska inšpekcija in - Skupna služba varstva okolja.

Pravna podlaga za ustanovitev SOU Maribor je Odlok o ustanovitvi Skupne občinske uprave Maribor, ki pa je stopil veljavo naslednji dan po zadnji objavi v uradnih glasilih občin ustanoviteljic, uporabljati pa se je začel s 1.1.2020. Mestna občina Maribor je sprejeti odlok objavila 25.10.2019 kot prva občina, Občini Kungota in Starše sta odlok objavili 30.12.2019 kot zadnji občini ustanoviteljici.

Link:

-       Odlok o ustanovitvi Skupne občinske uprave Maribor (MUV, št. 21/2019)

http://medobcinski.si/files/2019/predpisi/1574157085_MUV%202019%2021%20%20%20374.pdf