home

OKOLJE MARIBOR

Priznanje za MOM in Srednjo lesarsko in gozdarsko šolo Maribor


torek, 04. 12. 2018 | Okolje

Priznanje za uporabo regionalnega lesa z nizkimi emisijami (projekt CaSCo)

V okviru 2. letnega foruma EUSALP v Innsbrucku, 20. in 21. novembra 2018, je 15 občin in organizacij z območja Alp prejelo priznanja za »Stavbe & urbano pohištvo narejeno iz lokalnega lesa«. Natečaj za priznanja je bil razpisan v okviru projekta Carbon Smart Communities (CaSCo), ki ga financira EU. Projekt podpira kratke lesne verige z nizkim ogljičnim odtisom, ki pozitivno prispevajo k ublažitvi podnebnih sprememb in oživitvi lokalnega gospodarstva. Na natečaj za priznanja so bili prijavljeni različni projekti od lesenih stavb do lesenih klopi, čolnov in opazovalnih ploščadi, ki kažejo, kaj je mogoče ustvariti z regionalnim lesom.

Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor in Mestna občina Maribor sta na razpis za priznanje prijavili urbano klop in info-koš z integrirano izobraževalno tablo o razgradnji odpadkov. Projekt se je izvedel v okviru participatornega proračuna v Mestni četrti Radvanje, in sicer na nekdanji opuščeni zeleni površini ob Macunovi ulici. Namen projekta je bil vzpostaviti igrišče in učilnico v naravi, zanimivo za mlade. Idejo za projekt je podal Andrej Gulič (Zavod Gremo na Pohorje), načrte za izvedbo pa krajinski arhitekt Marko Klemenčič iz Maribora. Koordinacijo projekta je vodil Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave.

Vse komponente lesene urbane klopi in info-koš so bile narejene iz lokalnega lesa. Uporabljen je bil kostanjev les, ki je trajen in odporen na zunanje vremenske pogoje. Klop in info-koš so naredili dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Les je bil posekan v neposredni bližini šole, v gozdu, ki ga ima šola v upravljanju. Prepeljan je bil do dvorišča šole, kjer je bil na mobilni žagi razrezan na dimenzije, ki so bile potrebne za nadaljnjo predelavo. Izdelke so izdelali dijaki, na podlagi načrtov arhitekta. S tem so na šoli zaključili izredno kratko gozdno lesno verigo.

Vodilni partner projekta Carbon Smart Communities (CaSCo) iz Slovenije je BSC, poslovno podporni center Kranj, E-zavod Ptuj pa sodeluje v projektu kot projektni partner s Podravske regije.